YKS REHBERİ

15.06.2022 436

Turizm ve Otelcilik Mezunlarının ek puanla yerleşebileceği  ön lisans (2 yıllık) programları:

Aşçılık Bölümü

Aşçılık bir önlisans programıdır ve bölümün amacı yemek kültürünü ve yemek yapmayı en iyi şekilde öğrenip meslek hayatı içerisinde öğrendiği bilgileri en etkili şekilde kullanabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Aşçılık bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, yemek yapmayı, yemek kültürüne ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Aşçılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.

Aşçılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Aşçılık bölümü mezunu bireyler çalıştıkları iş yerlerindeki yemek organizasyonlarının planlanması, menünün belirlenmesi, belirlenen menüdeki yiyecek ve içeceklerin hazırlanışı gibi başlıca görevleri bulunmaktadır.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30002

 

2 Yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü

Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü; turizm ve otelcilik işletmelerinde turizm hizmetinin sunumu, pazarlanması ve işletmenin dış müşterilere tanıtımında görev alan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Turizm ve Otel İşletmeciliği, TYT puan türü ile tercih edilmektedir.

 

 

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Havayolu şirketleri

2- Kültür ve Turizm Bakanlığı

3- Oteller

4- Seyahat acenteleri

5- Yiyecek İçecek İşletmeleri

 

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılamak için yöntemler geliştirerek uygulamak.

2- Ön büro hizmetleri kapsamında rezervasyon, otele giriş-çıkış işlemleri yapmak.

3- Kat hizmetleri kapsamında odaların tertip, düzen ve temizliği ile müşteri hizmetlerinin yerine getirmek.

4- Servis hizmetleri kapsamında yiyecek, içecek vb. servis hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi görevleri yürütmek.

5- Ayrıca çalışılan iş yerlerine göre değişiklikler göstermekle beraber mutfak, bar, muhasebe, satın alma, pazarlama ve satış departmanlarında yöneticilik görevlerini yerine getirmek.

 

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30108

Turist Rehberliği Bölümü

Turist Rehberliği Bölümü Nedir?

Turizmin her ülke için çok önemli bir kaynak oluşturması turizm ile ilgili bölümlere olan ilgiyi artırmaktadır. Turist Rehberliği bölümü de turizm eğitimi için önemli bir eğitimdir.

Turist Rehberliği bölümü 2 yıllık önlisans programıdır.

Turist Rehberliği bölümünün amacı, turist rehberliği mesleğini en iyi şekilde yapacak, kendi işini kurabilecek ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.

Turist Rehberliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde, iletişim yeteneği güçlü, sosyal, disiplinli, anlatım yeteneği kuvvetli özellikler aranmaktadır.

Turist Rehberliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü yemekleri, müzikleri, eğlence yerleri hakkında bilgi sağlar. Turist Rehberliği mezunlarının çoğunluğu, aşağıdaki yerlerde yer almayı tercih etmektedirler.

Ulaşım Firmaları,

Tur Şirketleri,

Turizm Organizasyon Şirketleri

Turist Rehberliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Turist Rehberliği bölümü mezunları, turizm sektörü içerisinde kendilerine birçok farklı iş bulabilirler. Yaz ve kış turizminin ülkemizde yapılabiliyor olması Turist Rehberleri için birçok iş imkanı oluşturuyor.

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=39025

 

Turizm Animasyon Bölümü

Turizm Animasyon Bölümü Nedir?

Turizm Animasyon, gelişmekte olan turizm endüstrisinde en önemli çalışma alanlarından bir tanesi olan eğlence sektöründe ziyaretçilere özgün, multikültürel, modern ve bir o kadar da derleyici faaliyetler düzenleyecek animatörlerin eğitildiği akademik bir disiplindir.

Animasyon endüstrisi her turizm faaliyetinde sürekli olarak sunulmaktadır. Turistleri olumlu yönde etkilemek ve münhasırlık, benzersizlik ve gezinin unutulmaz anılarını bırakmak gibi bir amacı vardır. Turizm animasyonu karmaşık bir yapıya sahiptir, turistleri herhangi bir zorlama kullanmadan animasyon etkinliklerine katılmaları, insanları iletişim yoluyla bir araya getirmeleri, turistler arasında çeşitli yetenek ve yetenekleri bulmaları, yönetimini üstlenmeleri ve geliştirmeleri vb. yüz yüze gelmesi, belirli bir durumda başarıyla uygulanması gereken farklı bilgi ve becerilere sahip olmasını gerektirir.

Turizm Animasyon Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Turizm Animasyon, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık önlisans bölümüdür. Bölüm TYT puanına göre öğrenci kabul etmektedir.

 

Turizm Animasyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Turizm ve konaklama işletmeciliğinde tatilcileri eğlendirmek adına gerçekleştirilen her türlü faaliyetten sorumlu olurlar.

Turizm Animasyon Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Animatörler, turizm sektöründe hizmet veren otel, butik otel gibi işletmelerde, eğlence sektöründe yer alan mekanlarda, kreş, anaokulu ve ilköğretim okullarında, ajanslarda, organizasyon şirketlerinde, tiyatrolarda çalışabilirler.

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30106

2 Yıllık Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü

Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü; turistik amaçlı, ulaştırma, konaklama, gezi, spor ve eğlence hizmetleri veren işletmelerde seyahat işletmecisi tarafından planlanan işleri yürüten meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Turizm ve Seyahat Hizmetleri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir.

 

 

Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Hava alanları

2- Kültür ve Turizm Bakanlığı

3- Oteller

4- Seyahat Acenteleri

5- Tur ve organizasyon şirketleri

 

Meslek elemanları; turizm seyahat acentelerinde, turizm bürolarında, turistik gemilerde, tur operatörlerinin yanında, hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşım alanlarında faaliyet gösteren turistik seyahat işletmelerinde çalışma olanağı bulabilirler ve buralarda tur operatörü veya rehber olarak çalışabilirler.

 

Turizm, değişime ve gelişime çok açık bir sektördür. Gelişen sektörle birlikte insanların tatil anlayışında gelişmeler olmaktadır. Daha önce deniz kıyıları ile sınırlanmış olan sektör; dağ turizmi, orman kampingleri gibi alanlara kaymaya başlamış, yat turları, kongre, konferans, fuar organizasyonları gibi daha özel organizasyonlara gereksinim artmıştır. Doğal olarak alanda çalışacak yetenekli, özel eğitimli, birden fazla yabancı dil bilgisine sahip meslek elemanlarının iş bulma şansı daha yüksektir. Ayrıca işleriyle ilgili alanlarda kendi iş yerlerini açabilirler.

 

Turizm ve Seyahat Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Turistlerin; ulaşım, konaklama, gezi, alışveriş, spor ve eğlence gibi ihtiyaçlarının seyahat işletmecisi tarafından planladığı şekilde karşılanmasını sağlar.

2- Yerli ve yabancı turistlere yönelik yurt içi ve yurt dışı turlar organize eder, seyahat işletmecisi tarafından planladığı şekilde pazarlamasını yapar.

3- Türkiye'ye gelen yabancı grupların veya yurt dışına gidecek olan yerli grupların tur programlarını seyahat işletmecisi gözetiminde yönetir.

4- Rezervasyon ve biletleme işlemlerini yapar (rezervasyona esas olacak detayları tespit eder, yolcunun bütçesine uygun ücreti hesaplayarak bileti düzenler).

5- Müşterilerin beğenilerini alır ve şikayetlerini dinler.

6- Biletlerini sattığı yurt içi ve yurt dışı gezi plan ve programları hakkında (yol, konaklama, mola noktaları vb.) müşterileri bilgilendirir.

7- Müşterilerin, seyahatleri ile ilgili, hava alanı, gümrük, vize ve benzeri işlemlerinde yardımcı olur.

8- İşletmenin müşteri hizmetlerinden doğan ödeme ve tahsilatla ilgili muhasebe kayıtlarını tutar.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30109

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü

Pastacılık ve Ekmekçilik Ön Lisans Programı öğrencilere iki yıllık öğrenimleri süresince, tüm dünyada yeni trend olan pastacılık sektörünün yanı sıra, klasikten modern pastacılığa ve artisan ekmek yapımına kadar farklı alanlarda kariyer yapmaya uygun eğitim sağlar. Ülkemizde bir ilk olan program zengin bir ders yelpazesinde uluslararası standartlara uygun temel pastacılık ve ekmekçilik derslerinin yanı sıra seçmeli derlerle de öğrencileri sektöre hazırlar.

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü eğitim süresi 2 yıldır.

Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Pastacılık ve ekmekçilik ile ilgili temel ve meslekî standartlara göre iş yaparlar. Pasta, ekmek ve çikolata gibi ürünlerin tekniğine uygun şekilde üretilmesini sağlar. İşletmenin ilgili birimindeki sorunları analiz eder ve onları uygun şekilde çözer. Sektördeki yeni ürünleri, eğitimini ve yaratıcılığını da kullanarak geliştirir ve uygular.
Pastacılık ve ekmekçilik ürünlerini insan sağlığına ve besin değerlerine göre belirleyip, uygun menü plânlamaları yapar. Pastacılıkta süsleme konusunda geliştirilen yeni teknikleri öğrenir ve pasta üzerinde uygulamalarını yapar.
Gıda güvenliğine ve kalite standartlarına uygun bir şekilde üretim yapar.

Pastacılık ve Ekmekçilik Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mezunlar; turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde (restoranlar, kafeler, pastaneler, fırınlar), catering işletmeleri, kurvaziyerlerde, havayolu işletmeleri vb. yiyecek içecek hizmetleri sunulan alanlarda ve özellikle pastane bölümü bulunan otel işletmelerinde; Pastane Şefi, Pastacı, Pastacı Yardımcısı, Baklavacı, Börekçi, Tatlıcı, Pizzacı-Pideci-Lahmacuncu, ekmekçi, simitçi ve çikolatacı olarak çalışma imkânı bulabileceklerdir.

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=987666

Gıda Teknolojisi (MYO) Bölümü

Gıda Teknolojisi Bölümü Nedir?

Gıda Teknolojisi bölümü, yiyecek ve içecek üretimine odaklanan bir akademik disiplindir. Gıda Teknolojisinin amacı, ürünün hammadde halinden itibaren müşteriye ulaşana kadar bozulmasını ve kimyasal yapısının sağlam kalmasına odaklanır. Gıda Teknolojisi programının mezunlarına Gıda Teknikerliği uzmanı unvanı verilir.

Gıda teknolojileri ile ilgili besinlerin ve içeceklerin geliştirilmesi için ilk araştırmalar ve çalışmalar 1800'lü yıllarda başlamıştır. İlk başladığı günden itibaren hızlı bir yükselişe sahip olmuştur.

Gıda Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gıda Teknolojisi programı eğitim süresi 2 yıldır. Bölümün öğrencileri eğitim hayatlarının büyük bir kısmını laboratuvarda geçirir ve bunun dışında teorik eğitimler ile eğitimlerine devam ederler.

Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gıda Teknikerleri, işini yaparken iş etiği kurallarına ve hijyen gibi önemli konulara dikkat etmelidir. Meslek hayatlarında ürün analizleri ve üretim ile ilgili organizasyonlara kadar birçok iş ile ilgilenirler. Gıda Teknikerliği meslek hayatlarının çoğunluğunu laboratuvarlarda geçirirler.

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30186

İkram Hizmetleri Bölümü

 

İkram Hizmetleri, turizm sektörünün her alanında özellikle konaklama ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında görev alabilecek tecrübeli meslek elemanları yetiştirmek amacı ile kurulmuş olan bir önlisans bölümüdür.

 

İkram Hizmetleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

 

TYT  puanı ile bölüme girilmektedir.

 

İkram Hizmetleri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

 

Bölüm mezunlarının iş olanakları özel sektör ile sınırlı sayılmaktadır.

 

-Turizm İşletmeleri

-Otel İşletmeleri

-Yiyecek İçecek İşletmeleri

-Büyük Turistik Yolcu Gemileri

-Ziyafet Organizasyonu Şirketlerinde

-Catering İşletmelerinde

-Havayolu İşletmelerinde

-Kültür Ve Turizm Bakanlığı

-Turizm İl Müdürlükleri

-Belediyeler

-Restoranlar

- Pastaneler

-Yemek Fabrikaları

-Barlar

-Konaklama Tesisleri

 

İkram Hizmetleri Bölümü Ne İş Yapar?

 

İkram Hizmetleri mezunları mesleklerini icra ederken genellikle şu iş ve işlemleri yaparlar:

-Müşterilerin isteklerini alırlar.
- İstekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirirler.
-Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye iletme işlerinde görevli üniteleri görevleri doğrultusunda bilgilendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlarlar.
-Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder, hizmet sonrası şikayet, dilek ve önerilerin alınmasını sağlarlar.
-Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.

-İş yeri sahibinin vermiş olduğu diğer bazı görevleri yerine getirirler.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30197

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü

 

Çeşitli resmi kurumlar ile bazı özel işletmelerde görev alabilecek, kültürel mirasımızın korunması, tanıtılması alanında faaliyet gösterebilecek meslek elemanları yetiştiren ve eğitim süresi iki yıl olan bir önlisans bölümüdür. Sadece birkaç üniversitede okutuluyor. Bölümü AÖF kapsamında açıktan okumanız da mümkün.

 

Kültürel Miras ve Turizm Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

 

Bazı örgün üniversiteler bu bölüme öğrenci alımını TYT puanı üzerinden yapıyor. Ancak Anadolu Üniversitesi açıköğretim kapsamında herhangi bir YKS puanı ile de alım yapmaktadır.

 

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Ne İş Yapar?

 

-Çeşitli müzelerde çalışanlar, müzenin ziyaretçilere açılmasını, içindekilerin korunması ve gerekli bakımlarının yapılması, müzeye girişi olan eserlerin kayıt altına alınması gibi görevleri yerine getirirler. Ayrıca çeşitli kazı ve restorasyon çalışmalarına katılabilir, turist rehberliği yapabilirler.

 

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=39013

Otobüs Kaptanlığı Bölümü

 

Çeşitli devlet kurumlarında veya özel otobüs işletmelerinde otobüs sürücüsü veya şoför olarak çalışacak meslek elemanları yetiştiren 2 yıllık bir bölümdür.

 

Otobüs Kaptanlığı Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

 

TYT  puan türünden alım yapılmaktadır.

 

Otobüs Kaptanlığı İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

 

Bölüm mezunlarına ''Otobüs Kaptanı'' unvanı verilir. Bölüm mezunları gerek kamuya bağlı çeşitli kurumlarda gerekse de özelde iş bulma olanağına sahiptir. Başlıca iş olanakları şunlardır:

 

-Devlet kurumlarına şoför olarak atanabilirler.

-Devletlerarası yahut şehirlerarası otobüs işleten otobüs firmalarında görev alabilirler.

-Çeşitli resmi kurumlarda ücreti karşılığında servis şoförü olarak çalışabilirler.

-Kendi otobüslerini satın alarak bir otobüs işletmesine bağlı olarak çalışabilirler.

-Özel sürücü kurslarında öğretici olarak çalışabilirler.

 

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Ne İş Yapar?

 

Mezunlar kurum veya işletmelerde otobüs ve benzeri araçların şoförlüğünü yapar.

 

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=30048

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Sağlık Turizmi İşletmeciliği bir önlisans programıdır ve bölümün amacı mezun bireylerin meslek hayatlarında hastalarını en iyi sağlık ve konaklama olanaklarını değerlendirerek en iyi hizmet almalarını sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sağlık Turizmi İşletmeciliği bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir.

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık Turizmi İşletmeciliği bölümü mezunu bireyler meslek hayatları içerisinde bulundukları işletmenin gelir ve giderlerini hesaplamak, çalışan personelleri düzenleme, kurumda çalışacak personel sayısını ve özelliklerini belirtme gibi birçok önemli görevleri bulunmaktadır.

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sağlık Turizmi İşletmeciliği bölümü mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler kaplıcalar, termal oteller, hastanelerin sağlık turizmi birimleri başlıca olarak bulunmaktadır.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-onlisans.php?b=38005

 

Turizm ve Otelcilik Mezunlarının gidebileceği lisans(4 yıllık) programları:

Otel Yöneticiliği Bölümü

Bu programın hedefi, sektörel tecrübe ve akademik derinliğe sahip eğitmen kadrosuyla, girişimci, yaratıcı, profesyonel iş hayatına adım atar atmaz katma değer üretebilecek, sorun çözmeye odaklı, sektörel bilgi ve becerilerle üniversite eğitim hayatını başarıyla tamamlamış ve uluslararası zincir otellerde istihdam edilmelerini sağladığımız gençleri, geleceğin lider otel yöneticileri olarak yetiştirmektir.

Otel Yöneticiliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Otel Yöneticiliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır.

Otel Yöneticiliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunlarının yaptıkları işler genellikle otel yönetimindeki birimlerin idareciliğidir. Önbüro, kat hizmetleri, restoran, finans, muhasebe, müşteri ilişkileri gibi birimlerde müdür ve direktör olarak çalışabilirler.

Otel Yöneticiliği Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Önbüro Müdürü, Rezervasyon Müdürü, Odalar Bölümü Direktörü, Kat Hizmetleri Yöneticisi, Yiyecek ve İçecek Müdürü, Satış ve Pazarlama, Direktörü, Muhasebe Müdürü, Finans Direktörü, Müşteri İlişkileri Müdürü, Restoran Müdürü, Gelirler Müdürü, Marina Yöneticisi, Genel Müdür, Kongre, Konferans ve Seminer Yöneticisi, Havaalanları Yiyecek ve İçecek Müdürü, Havayolları Yiyecek ve İçecek Direktörü, Rezidans Yöneticisi, AVM Direktörü, Hastane ve Bakımevi Direktörü, Kalite Değerlendirme Sorumlusu, Danışman

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-lisans.php?b=20810

Rekreasyon Bölümü

Rekreasyon Bölümü Nedir?

Rekreasyon; fiziksel, sosyal ve zihinsel sağlığı iyileştirerek yaşam kalitesini nasıl artırmanız gerektiğini keşfetmeye yardımcı olan çalışmaların bütünüdür.
Her türlü insan için etkinliklerin (spor, sanat, sağlık vb.) nasıl planlanması gerektiğini, yönetim ve sunum aşamalarını rekreasyon sayesinde öğrenmek mümkün.

Rekreasyon Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rekreasyon konusunda tüm bu etkinliklerin başında bulunan katılımcılara yardımcı olan yetkili olarak bulunmak isteyenler Spor Bilim Fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık lisans bölümü olarak "Rekreasyon" tercihinde bulunabilir.
Eğer ki rekreasyon organizasyonlarını bütünüyle kontrol etmek isteyen kesimdenseniz o zaman üniversitelerde Turizm Fakültesi kapsamında bulunan 4 yıllık lisans bölümü olarak yer alan "Rekreasyon Yönetimi" bölümü tercih edilebilir.

Rekreasyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Rekreasyon, iyi tasarlanmış rekreasyon programlarının kapsayıcılığı nasıl teşvik edebileceğini ve bir topluluğun kültürel dokusunu nasıl güçlendirebileceğinizi öğretir.

Rekreasyon Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Rekreasyon ve Rekreasyon Yönetimi mezunları çalışma sahası olarak birçok kurum ve kuruluşta kendilerine alan bulabilirler. Bunlardan bazıları;

Kamu Kurum ve Kuruluşları,

İşletmeler,

Oteller,

Tatil Köyleri

şeklindedir.
 Rekreasyon yönetimi mezunu olanlar  rekreasyona dayalı faaliyetlerin planlama, uygulama, yönetim, organizasyon aşamalarında ihtiyaç duyulan nitelikli ve yetki sahibi yöneticiler olarak çalışabilirler.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-lisans.php?b=19043

Rekreasyon Yönetimi Bölümü

Rekreasyon bölümü dünyada gelişmiş olsa da ülkemizde daha yeni yeni gelişmekte olan bir bölümdür. Emek yoğun sektörlerin işi makinalara devretmeleri insanın kendini pasif bir işçi ve makine dişlisinin parçası olarak görmesine neden olmuştur. Bu da toplumu monotonluğa itmektedir. İnsanları bu iş ortamının monotonluğundan uzaklaştırmak, zihinsel ve fizyolojik sağlığı yönünden dengeli bir fert olarak yaşamaları için rekreatif faaliyetler giderek önem kazanmaktadır.

Rekreasyon Yönetimi bölümünün amacı, ülkemizin ihtiyacı olan rekreasyon faaliyetleri ve turizmi geliştiren yönlendiren ve yöneten yöneticiler yetiştirmektir. Rekreasyon yönetimi bölüm öğrencileri başta turizm olmak üzere ve diğer kurumlarda bedensel ve ruhen yenilenmeyi topluma aktarmada ve bireylerin yaşantısındaki önemini vurgulamaktadırlar.

Rekreasyon Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rekreasyon Yönetimi bölümü eğitim süresi 4 yıldır.

Rekreasyon Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Rekreasyon Yönetimi mezunu öğrenciler "Rekreasyon yöneticisi" olarak, rekreasyon ve serbest zamanların değerlendirmesine yönelik hizmetler sunan organizasyonlarla, kamu ve özel sektördeki her türlü turizm, sağlık ve hizmet sektörünün kurum ve kuruluşlarında yönetici yada yönlendirici olarak görev alabilmektedirler.

Rekreasyon Yönetimi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Su sporları eğlence-dinlence aktiviteleri animatörlüğü, Kara sporları rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü, Sosyo-kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü (halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.) sağlık turizmi tesislerindeki rekreatif aktiviteler için animatörlük  Çocuk rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü alanlarında çalışabilirler.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/meslek-lisans.php?b=19044

Turizm İşletmeciliği Bölümü

Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Turizm sektörü uzun yıllardır birçok ülkenin ekonomisi için çok önemli bir gelir kapısıdır.

Turizm işletmeciliği bölümünün amacı seyahat, yiyecek-içecek, pazarlama, bürolar, kat hizmetleri gibi birçok alanda, üst düzey yetkililer ile diğer çalışanlar arasında köprü oluşturabilecek, mesleki hayatında aldığı görevleri çalıştığı yer için en iyi hale getirebilecek kişileri yetiştirmektir.

Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan "Turizm İşletmecisi" olacaktır.

Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Turizm işletmecileri çalıştıkları kurum içerisinde yapılan bütün işleri planlamak ve denetlemek dışında çalıştığı kurumun alacağı bir üründe kalite ve fiyat ayarlaması yapılmasını sağlarlar ve seyahat planlarının uygulanması gibi çeşitli işler ile ilgilenirler.

Turizm İşletmecisi olan kişilerin başlıca çalıştığı yerler aşağıda listelenmiştir;

Kültür ve Turizm Bakanlığı,

Oteller,

Moteller,

Tatil Köyleri,

Seyahat Şirketleri,

Turizm Organizatörlüğü Şirketleri,

Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Turizm denilince insanların aklına sadece otellerde çalışan insanlar gelmemelidir, turizm işletmeciliği mezunu bireyler birçok farklı alanda çalışmak için kendilerine yer bulabilirler. Çalıştıkları kurumun insan kaynaklarından, büro amirliğine kadar farklı çalışma alanları bulunmaktadır.

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10208

Turizm Rehberliği Bölümü

Turizm Rehberliği Bölümü Nedir?

Turizm sektörü her ülke için çok önemli bir kaynak oluşturması turizm ile ilgili bölümlere olan ilgiyi artırmaktadır. Turizm Rehberliği bölümü turizm ile ilgili eğitimler arasında önemli bir yerde bulunmaktadır.

Turizm Rehberliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür.

Turizm Rehberliği bölümünün amacı, mesleğini en iyi şekilde yerine getirecek, ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.

Turizm Rehberliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde, diyalog yeteneği güçlü, sosyal, disiplinli, anlatım yeteneği kuvvetli özellikler aranmaktadır.

Turizm Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Turizm Rehberliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.

Turizm Rehberliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar. Turizm Rehberliği mezunlarının çoğunluğu, aşağıdaki yerlerde yer almayı tercih etmektedirler.

  • Ulaşım Firmaları,

  • Tur Şirketleri,

  • Turizm Organizasyon Şirketleri

  • Turizm Rehberliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Turizm Rehberliği bölümü mezunları kendilerine birçok turizm, tur, organizasyon şirketinde yer bulabilir. Türkiye, turizm rehberliği bölümü mezunları için birçok iş imkanı bulunmaktadır.

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=11007

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır. Verilen eğitimler sonucunda sektöre nitelikli çalışan sağlama ana amaçtır. Bu bölümde yer almak isteyenler için yemek ve yemek sanatlarına ilgisi olması eğitim hayatlarına yardımcı olur.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Turizm sektörü ve restoranlarda göze hitap eden lezzetli yemek sunumları hazırlar.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Türkiye'de son yıllarda çok popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş olanakları konusunda da birçok sektörden daha rahat bir pozisyonda yer alıyor. Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.

 

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=19024